Azofoska

Kalendarz prac ogrodniczych

Kalendarz prac ogrodniczych

Marki

Florovit Florovit Pro Natura Azofoska Fruktovit Florovit AGRO

Pinivit

Pinivit to skoncentrowany, wieloskładnikowy nawóz płynny całkowicie rozpuszczalny w wodzie, przeznaczony do dolistnego nawożenia roślin iglastych. Zawiera niezbędne makro- i mikroelementy zestawione w proporcjach zapewniających harmonijny wzrost i rozwój roślin iglastych. Dzięki Pinivitowi rośliny osiągają znacznie większe przyrosty, uzyskują ładniejsze wybarwienie igliwia i poprawę zdrowotności, a także są bardziej odporne na wszelkiego rodzaju stresy.
 

 

Sposób stosowania:

Pinivit stosuje się opryskując rośliny (igły) przy użyciu aparatury ochrony roślin, stosując możliwe drobne rozpylanie, co zapewni równomierne naniesienie nawozu. Opryskiwanie Pinivitem większych obszarów leśnych wykonuje się przy użyciu agrolotnictwa (samolot, śmigłowiec). Stężenie roztworu użytkowego zależy do gatunku i wieku roślin i najczęściej wynosi 2 - 5%. Optymalne stężenie dla młodych (2 - 3 tyg.) roślin świerka, sosny i modrzewia wynosi 1:30 - 1:35. Dla roślin starszych stężenie można zwiększyć stosując roztwór 1:20 - 1:25. Dla jodły i daglezji stosuje się roztwór mniejszym stężeniu, tzn. 1:40 - 1:50. Nie należy stosować Pinivitu w dni słoneczne przy temperaturze powyżej 20°C. Powinien być wykorzystywany w okresie 7 - 10 dni od momentu ruszenia wegetacji, jednak nie później niż do końca czerwca ze względu na konieczność zdrewnienia przyrostów przed zimą. W przypadku żółknięcia igliwia z powodu braku niezidentyfikowanego składnika pokarmowego, można opryskać rośliny w terminie późniejszym. Pinivit jest nietoksyczny dla ludzi, zwierząt i owadów. W przypadku łączenia Pinivitu ze środkami ochrony roślin należy przeprowadzić próbę fitotoksyczną.
 

 

 

Termin stosowania:

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

 

Dostępne gramatury:

Butelka 1 kg, kanister 5,5 kg

 

powiększ

powiększ

Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie » OK, zamykam